Rødtungen regnes af nogle for den fornemste repræsentant for rødspættefamilien. Belgierne salter og tørrer den og kalder specialiteten "Schotse schol" (skotsk tunge). Rødtungen er en populær spise i Danmark. Ofte reklameres med sø-tunge hos fiskehandleren, hvor det så i realiteten er rødtunge. De er for det første slet ikke i samme -familie og for det andet meget forskellige i smag og konsistens.
Rødtunge – Microstomus kitt
Færøsk:
Tunga
Islandsk:
Þykkvalúra
Norsk:
Lomre
Svensk:
Bergtunga, bergskädda
Finsk:
Pikkupääkampela
Tysk:
Echte Rotzunge
Engelsk:
Lemon sole
Fransk:
Limande sole
Latinsk:
Microstomus kitt
Familie
Udnyttelse
Udbreddelse
Kendetegn
Rødtungens skind er glat og marmoreret i rødbrune nuancer. Den er karakteristisk med såvel sit lille hoved som sin lille mund, og desuden mangler den gatpiggen.
Størrelse
Mindste fangstmål er 26 cm. Den normale maximale størrelse og vægt er 60 cm og 2 kg.
Fangstperiode
Rødtungen må fiskes året rundt.
Levested
Rødtungen lever på stenet bund fra et par meter til 250 meters dybde, således at de unge fisk lever på lave dybder og vice versa.
Føde
Rødtungen lever hovedsagelig af børsteorme og i mindre ud-strækning af rejer, snegle og muslinger.
Kønsmodning
Hunnen bliver større end hannen og er kønsmoden i 3 til 4 års alderen. Den gyder fra april til oktober på 40 til 100 meters dybde.
Næringsværdi (pr 100 g)
Not a valid elementor page