Den internationale sammenslutning af fiskeriforeninger (ICFA) har netop sendt en erklæring fra deres møde i Ottawa, Canada, til klimaforhandlerne på COP28 (FN’s Klimakonference) i Dubai. Formålet er at fremme globale tiltag til at bekæmpe klimaforandringer og tilpasse sig deres virkninger.
Erklæringen fra ICFA fokuserer på flere vigtige områder:
- Effekten af klimaforandringer på havets økosystemer og fiskebestande.
- Fiskerisektorens bidrag til at reducere klimaforandringer.
- Industriens fiskerisektors engagement i at skifte til mere miljøvenlige energikilder.
Formanden for ICFA, Javier Garat, påpeger, at fiskerisektoren kan bidrage til at bekæmpe klimaforandringer, da fisk og skaldyr har et af de laveste CO2-fodaftryk blandt animalske proteiner. Derfor kan en større andel af disse “blå” fødevarer i den globale kost bidrage til at mindske CO2-udledningen i verdens fødevaresystem.
Desuden understøtter fiskerisektoren flere af FNs verdensmål, inklusive “Nul sult”, “Godt helbred og velvære”, “Ansvarligt forbrug og produktion”, “Klimaindsats” og “Livet under vand”.
ICFA opfordrer COP28 UNFCCC til at fokusere på klimaforandringer og deres påvirkning af havmiljøet, fiskebestande og økonomiske aktiviteter til søs. Der lægges vægt på behovet for en økosystembaseret fiskeriforvaltning for at håndtere klimaændringernes konsekvenser.
Det understreges, at politiske beslutningstagere og forskellige sektorer, herunder fiskerisektoren, bør samarbejde for at finde konkrete løsninger på klimaforandringerne og tilpasse sig deres uundgåelige påvirkninger.
ICFA opfordrer desuden til, at vigtigheden af fiskeriprodukter med lavt kulstofaftryk anerkendes som en væsentlig proteinkilde for en sund kost og som en måde at bidrage til at nå de globale klimamål.
Samlet set insisterer ICFA på, at fiskerisektoren bør være en del af løsningen på klimaforandringerne. Deres fokus ligger også på sektorens engagement i at skifte til mere miljøvenlige energiformer, men bemærker samtidig behovet for flere muligheder og investeringer i at gøre sektoren mere bæredygtig og CO2-neutral.