Havet er verdens største naturressource, der dækker over 70 procent af Jordens overflade og leverer fisk og skaldyr til over 3 milliarder mennesker.
Læs og forstå vigtigheden og virkningen af fisk og skaldyr globalt:
- Den første fiskemiddag nogensinde fandt sted for næsten 2 millioner år siden – De tidligste tegn på, at tidlige mennesker spiser fisk og skaldyr, går tilbage til 1,95 millioner år siden, hvor forskere afslørede hundredvis af knogler og stenredskaber på den nu udtørrede kystlinje af en gammel sø eller flod i Kenya. – Disse rester er det første »endegyldige og definitive bevis« på, at fisk og skaldyr blev indtaget af vores menneskelige forfædre og understøtter en bredere teori om, at et øget forbrug af fisk og skaldyr, understøtter og udvikler hjernevæksten.
- Fisk er den mest handlede fødevare i verden – mere end sukker eller kaffe – Fisk og skaldyr er den mest handlede råvare i det globale fødevaresystem, hvor handelen er mere end fordoblet på tyve år, i både mængde og værdi, mellem 1998 og 2018. – Den årlige værdi af den internationale handel med fisk og skaldyr er US $ 151 milliarder (1020,0 milliarder kroner) mere end fem gange værdien af kaffe og omkring US $ 30 milliarder (203,1 milliarder kroner) mere værd end sukker. Dette gør fisk og skaldyr afgørende for mange nationale økonomier.
- Havet skaber millioner af arbejdspladser rundt om i verden – Ti procent af verdens befolkning afhænger af havet for en tilgængelig kilde til protein og beskæftigelse, og 600 millioner menneskers levebrød afhænger af fisk og skaldyr. – Fiskeri er også forankret i kulturen i mange kystsamfund.
- Antallet af mennesker, der spiser fisk og skaldyr, er stigende – Den globale efterspørgsel efter fisk og skaldyr forventes at fordobles i 2050. Da fisk og skaldyr er en sund, planetvenlig mulighed (se nedenfor!), er dette gode nyheder – så længe stigningen i efterspørgslen imødekommes med certificeret bæredygtigt fanget eller ansvarligt opdrættet fisk og skaldyr.
- Ved at fiske bæredygtigt kan vi faktisk fange mere – MSC er på en mission for at stoppe overfiskning, og med god grund: – At standse overfiskeri kan resultere i en stigning i den globale årlige produktion af fisk og skaldyr med 16 millioner tons – nok til at dække proteinbehovet for yderligere 72 millioner mennesker om året.
- Vildfanget fisk og skaldyr er et mere planetvenligt protein – »Planet-friendly« beskriver et produkt, der ikke er miljøskadeligt. Når det kommer til protein, er planetvenlige muligheder dem, der er sunde for dig med lav miljøpåvirkning. – Fiskeri har en lavere miljøbelastning end landbaseret dyreavl, fordi det bruger meget lidt jord eller ferskvand og ikke kræver foder eller gødning.
- Udskiftning af kød med fisk kan hjælpe med at reducere dit CO2-fodaftryk – At spise vildtfangede fisk og skaldyr resulterer i mindre end en tiendedel af mængden af kuldioxid forbundet med rødt kød. Det har også et lavere kulstofaftryk end ost eller kylling. – Visse fisk og skaldyr, herunder små fisk som sild og makrel, har lavere kulstofemissioner end ris og majs, mens de også er nogle af de mest nærende fisk at spise.
- Næringsstoffer fra fisk og skaldyr absorberes let af menneskekroppen – Fisk og skaldyr er fyldt med vigtige næringsstoffer, såsom zink, jern, vitamin A og B12 samt omega-3 fedtsyrer, der alle er vigtige for menneskers sundhed. Fed fisk som laks og sild indeholder pund for pund mere essentielle næringsstoffer end nødder, kerner, kød, grønne blade eller frø. – Forskning viser, at disse næringsstoffer optages bedre af kroppen, når de kommer fra fisk og skaldyr i stedet for fra grøntsager eller kosttilskud.
- Du kunne spise en anden type fisk og skaldyr hver dag i 6 år – Der er over 2.200 arter af vildfanget fisk og skaldyr og 600 opdrættede arter, mange af os holder fast i de samme fiske- og skaldyrsmuligheder gang på gang. I Nordamerika er der over 1.700 MSC-certificerede fisk og skaldyrsprodukter at vælge imellem, så der er masser af bæredygtige muligheder for at holde din gane tilfreds! – Leder du efter madlavningsinspiration, så klik her. (engelsk)
- Du spiller en afgørende rolle i at holde vores hav sundt – Når forbrugere som dig efterspørger bæredygtige muligheder, indgår flere mærker, detailhandlere og fiskeri dybere bæredygtighedsforpligtelser, og flere fiskerier anvender bæredygtige fiskemetoder. Ved at vælge MSC-certificerede bæredygtige fisk og skaldyrsprodukter støtter du disse virksomheder og fiskere, der er dedikeret til at beskytte vores hav. – Det betyder, at vi kan fortsætte med at nyde – og beskytte – fisk og skaldyr i generationer fremover.