3XJ Thyborøn Skibs & Motor A/S

Kutter udbrændt og strandet på Fanø

Udgivet af FiskerForum den 14-01-2019 · info@fiskerforum.dk

Foto : Peter Brinch Michélsen

Foto : Peter Brinch Michélsen

Trods ihærdige forsøg på at redde kutteren RI524 James Robert i løbet af weekenden blev udfaldet noget anderledes end ventet. Hele sagen startede med en evakuering af besætningen fredag middag med helikopteren fra Skrydstrup da kutteren tog vand ind.

Kutteren har siden drevet herreløst rundt på Nordsøen. Lørdag aften ankommer Esvagt Carina til positionen hvor kutteren befandt sig. I løbet af søndag påbegyndes en bugsering mod Esbjerg. Alt dette kunne man se på AIS’en.

Vi har talt med skipper og ejer af kutteren som fortæller, at han sammen med et andet besætningsmedlem, som også blev evakueret fredag, søndag bliver bragt ombord på kutteren af besætningen fra Esvagt Beta.

Efter at være kommet ombord tjekker vi at alt er som det skal være, og efter at have lænset båden påbegynder vi turen mod Esbjerg. Pludselige lugter vi røg, og det viser sig så at det brænder i maskinrummet, vi havde 4.000 liter brændstof ombord, og vælger derfor ikke at tage nogen chancer, og udsender nødsignal fortæller skipperen til FiskerForum.

Heldigvis er MOB båden fra Esvagt Carina lynhurtigt oppe ved os, og vi bliver bjærget over ombord til dem. De ydede en kanon indsats, vejret var meget dårligt i området med op til 35 sec meter vind, så vi er meget glade for deres store indsats. Vi bliver fra MOB båden bragt over på Esvagt Carina, hvorfra vi senere kommer med helikopteren til Esbjerg Sygehus til tjek for røgforgiftning, slutter skipperen på telefonen til FiskerForum, her mandag morgen oven på en meget dramatisk weekend.

Kutteren RI524 James Robert ligger nu på Fanø Vesterstrand og er totalt udbrændt fortæller strandfoged i Sønderho, Peter Brinch Michélsen til FiskerForum.

Skibet røg ind over den yderste revle i går aftes ved 2030 tiden, og 2115 røg den på bunden længere inde, og var fra det punkt ”sandgået”, som vi kalder det i fagsproget, det vil sige båden fra dette tidspunkt ikke flyttede sig yderligere, på dette tidspunkt stod kutteren i lys lue, og vi havde da en ide om hvorledes kutteren ville se ud ved dagslys, hvilket fremgår af billedet hvor hele styrehuset er væk.

Peter Brinch Michélsen fortæller, at der nu forestår et større oprydningsarbejde på stranden, da alt løst gods fra kutteren nu er spredt ud over hele området.

Senere på dagen ved lavvande ankommer opklaringsenheden, og skal kigge på kutteren, og udrede hvad de kan af de sørgelige rester.

Vi håber at kunne få vraget fjernet relativt hurtigt, når myndighederne og forsikringsselskaberne har afgjort hvad der skal ske med det. Vi forventer man kan komme hele vejen rundt om vraget ved lavvande, når vind og dønninger falder yderligere, hvilket vil gøre opgaven med at fjerne det noget nemmere slutter strandfoged Peter Brinch Michélsen.
Atlantic Fair 2019 - UK
Granly Diesel A/S
Thyborøn Havn
Gedhus Consult
Hanstholm Fiskeriforening
A/S O.V. Jørgensen - Hundested Fiskeexport
Atlantic Fair 2019 - DK
Hanstholm Samlecentral
West Ship
Quiksling - Water Rescue