3XJ Thyborøn Skibs & Motor A/S

Forskningsprojekt skaber livscyklus for Aal i kultur

Udgivet af FiskerForum den 13-04-2018 · info@fiskerforum.dk

Forskningsprojekt skaber livscyklus for Aal i kultur. Foto: Aal - FiskerForum

Forskningsprojekt skaber livscyklus for Aal i kultur. Foto: Aal - FiskerForum

Det har givet sig udslag i et frugtbart projektarbejde mellem DTU-forskere og industrien, som har succes med at formere ål i lukkede anlæg. Udfordringen her er, at få Aale-larverne til at vokse og blive til glasål.

Samarbejdet har bragt Danmark i en føreposition på området, hvor de danske forskere har topmoderne produktionsanlæg til rådighed når der skal produceres Aalelarver. En produktion som med succes har kønsmodnet Aal i fangeskab og som de første i verden også har produceret æg og larver af den europæiske Aal.


Aalen er fortsat en gåde


De gamle spørgsmål som, hvorfor formerer Aalen sig udelukkende i Sargassohavet stå i kø, om hvor findes de voksne stadier, æg og tidligste larvestadier. Ligeledes ved man heller ikke hvad Aalelarverne lever af på deres flere tusinde kilometers lange rejse fra de amerikanske kyster og til Europa. En rejser hvor de gennemgår en månedlangt larvestadie til undervejs, at blive til en glasaal.


Forskerne har med opgaven fået mange udfordringer, hvor de blandt andet selv skal fremstille deres helt egen foderblanding til larverne, hvilket ifølge projektleder og seniorforsker Jonna Tomkiewicz fra DTU Aqua både er spændende og interessant men også meget lærerigt.


Målet i det nye projekt, ITS-EEL, er at skabe en produktion af glasål, som kan give ål i akvakultur op opdræt en helt ny start.


ITS-EEL-projektteamet omfatter foruden DTU en række firmaer med forskellige faglige ekspertiser, inklusive Billund Akvakulturservice, STMI Aqua Systems, Dansk Akvakultur, Sparos og Bioneer, der i et innovativt samarbejde muliggør udviklingen af den teknologi og de produkter, der skal til for at etablere en produktion i åleklækkeriet


ITS-EEL-Projektet har et samlet budget på 28 mio. kr. doneret af Innovationsfonden med 15 mio kroner samt støtte fra ENV fonden med 2 mio kroner. Derudover har de fem industripartnere og DTU ydet tilskud på små 11 mio kroner, samlet.


En produktion af glasål spås stort vækstpotientialle og håbet er da også at forskningen på sigt kan lede til en opblomstring af Aaleopdræt. Et Aaleopdræt der kunne få flere ekstra hænder i sving, både hos åleopdrætterne, men også hos producenterne af udstyr og foder samt selvfølgelig fiskeindustrien.


Opdræt af fisk og skaldyr eskpanderer voldsomt globalt og er i dag den hurtigst voksende fødevaresektor overhovedet. Produktionen udgør mere end 50 % af verdens indtag af fisk og skaldyr.Kilde. DTU
FiskerForum.dk

Atlantic Fair 2019 - DK
Fiskerforum.com Media Info
Vonin
SeaMaster
Intech International
Fiskeriets Arbejdsmiljøtjeneste
Karstensens Skibsværft A/S
Hirtshals Havn
Stenbjerg Net
Fiskeriskolen Thyborøn