AS SCAN

Norsk kritik: Færøsk fiskeripolitik er brud på frihandelsaftale

Udgivet af FiskerForum den 19-02-2018 · info@fiskerforum.dk

Norsk kritik: Færøsk fiskeripolitik er brud på frihandelsaftale  Foto: Norsk Fiskeriminister Per Sandberg

Norsk kritik: Færøsk fiskeripolitik er brud på frihandelsaftale Foto: Norsk Fiskeriminister Per Sandberg

Færøernes nye fiskerilovgivning er et brud på den eksisterende frihandelsaftale mellem Norge og Færøerne. Det siger den norske fiskeriminister med henvisning til, at færøske skibe ikke længere må lande i udlandet.

Til det færøske medie Norðlýsið udtaler fiskeriminister Per Sandberg, at det færøske forbud mod landinger i udlandet - og dermed også i Norge - er kommet helt bag på den norske regering, og at regeringen nu drøfter det næste skridt: »At al fisk skal landes på Færøerne er i grunden et eksport-forbud, som er i direkte strid med frihandelsaftalen mellem Norge og Færøerne. Siden 2014, hvor det færøske landstyre lagde afgifter på sild og makrel, som blev landet udenlands, så har landstyret sendt et negativt signal omkring det bilaterale samarbejde imellem landene, siger Per Sandberg. »Et eksportforbud er en stramning af den førte politik, og jeg agter at følge godt med udviklingen - politisk og administrativt. Jeg vil nu vurdere hvorvidt de beslutninger, som Færøerne har taget, er i strid med international lovgivning, som Færøerne er forpligtet af, og vil desuden rejse problemstillingen overfor danske og EU-myndigheder, siger den norske fiskeriminister videre.


Fiskerivirksomheder bakker op


Den norske erhvervssammenslutning Norsk Sjømat har også protesteret imod den nye, færøske praksis. Sammenslutningen repræsenterer 550 norske fiskeindustrivirksomheder, og ønsker nu, at Norge og Færøerne hurtigst muligt indgår aftale om fri handel, når det gælder landinger af fisk. »Om dette ikke lykkes, så bør Norge iværksætte sanktioner - for eksempel at forbyde norske landinger på Færøerne og annullere den gældende fiskeri-aftale mellem Norge og Færøerne, lyder det fra Norsk Sjømat, som dog helst ser en aftale imellem Norge og Færøerne.


Afviser kritik


Den færøske fiskeriminister Høgni Hoydal afviser kritikken med henvisning til, at Norge også har lignende begrænsninger indenfor fiskeriet. Han mener, at der i dette tilfælde er norske særinteresser, som har fået lov til at sætte den politiske dagsorden, og at Færøerne alene skal bestemme, hvordan fiske-ressourcerne udnyttes bedst muligt.Kilder: Nordlysid.fo, KvF.fo
FiskerForum.dk

Bue Net
Granly Diesel A/S
Hanstholm Havns Olieforsyning
Quiksling - Water Rescue
Bredgaard Bådeværft Aps
Dofita
A/S O.V. Jørgensen - Hundested Fiskeexport
Seatech
Pon Power
Nordic Marine Oil A/S