AS SCAN

30 mio kroners østersboost til Mors

Udgivet af FiskerForum den 09-02-2018 · info@fiskerforum.dk

30 mio kroners østersboost til Mors

30 mio kroners østersboost til Mors

Finanslovsforslag med en bevilling på et 30 millioner kroners stort og nyt østersklækkeri på Mors under DTU Aquas Dansk Skaldyrcenter, er nu bevilget.

Allerede i august måned sidste år, var Venstres medlem af Finansudvalget Torsten Schack Pedersen og Morsøs borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) samt direktøren for Dansk Skaldyrcenter, Jens Kjerulf Petersen, ude med nyheden om at nogle af pengene i Danmarks »husholdningsbudget« finansloven, formentlig skulle afsættes til at booste fødevareproduktionen på Mors.


Med bevillingen, bliver Danmarks første storskala-østersklækkeri en realitet. Et klækker som nu får til huse hos DTU Aquas Dansk Skaldyrcenter og det forventes, at projektet vil styrke og stimulere udviklingen af bæredygtige udnyttelse af øens Mors´ rigdom af østers.


Bevillingen, der er fordelt over de næste fire år, får følgende ord med på vejen af professor og daglig leder af Dansk Skaldyrcenter, Jens Kjerulf Pedersen i en artikel i Dtu.dk, »For at skaldyrserhvervet kan tage næste skridt i udviklingen, er det nødvendigt med forskningsmæssig støtte til at løfte sektoren. I dag opdrættes der kun blåmuslinger, og produktionsformerne er ret simple, men der er et stort potentiale i mere sofistikeret opdrætsteknologi og produktion af flere forskelige arter,« og konkluderer, at med en topmoderne infrastruktur, løftes opgaven med forskning og udvikling af skaldyr til et helt nyt niveau.«


De 30 millioner kroner sætter gang i byggeriet af et omkring 2000 m2 stort østersklækkeri, der blandt andet skal indeholde anlæg til klækning af flere arter samt laboratorier til optimering af vækstbetingelserne for skaldyr og anlæg til dyrkning af mikroalger til foder. Klækkeriet menes færdigbygget til 2020.


Læs mere om centret herKilde. DTU Dansk Skaldyrscenter Mors
FiskerForum.dkVMS Group
Atlantic Fair 2019 - UK
Thyborøn Havn
Fiskeriets Arbejdsmiljøtjeneste
Thyborøn Skibs & Motor.
Hanstholm Samlecentral
Skibsforsikringen Frederikshavn
Scandfish
Hanstholm Havns Olieforsyning
Hanstholm Fiskeriforening