3XJ Thyborøn Skibs & Motor A/S

Ødelæggende bomtrawlere skal ud af dansk farvand

Udgivet af FiskerForum den 17-01-2018 · info@fiskerforum.dk

Ødelæggende bomtrawlere skal ud af dansk farvand  Arkivfoto: Z18 »Soetkin« - RCS

Ødelæggende bomtrawlere skal ud af dansk farvand Arkivfoto: Z18 »Soetkin« - RCS

Nordjysk Regionsrådsmedlem ser fortsat gerne bomtrawlere fra Holland og Belgien smidt ud af danske fiskefarvande, meget malerisk beskrevet, på hæk og albuer.

Dansk Folkeparties regionsrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen, er igen sprunget i blækhuset og er gevaldigt ude med riven. Denne gang med en artikel i medierne, der med Erik Høgh-Sørensens sædvanlige levende samt meget kritiske og beskrivende sprog påført mange superlativer, der direkte går hårdt til den danske fiskerikontrol samt flere politikeres og måske især fiskeriministerens manglende indsat overfor Hollandske og Belgiske fiskeres tilsyneladende ulovlige fiskeri i dansk farvand.


Ministersvar


Det har nu fået vores Fiskeriminister Karen Ellemann, til ligeledes at gribe kuglepennen og svare Erik Høgh-Sørensen i et læserbrev i Ringkøbing-Skjern Dagblad. (Se læserbrevet her) Her forsvarer ministeren fiskerikontrollen, som efter Ellemann´s mening udfører et, også efter Europæisk standard, et særdeles effektivt kontrolarbejde. En indsats som efter Ministerens mening bør værdsættes og ikke kritiseres.


Om skudene fra Erik Høgh-Sørensens side, omhandlende fiskeriministerens manglede indsats på området, henvises der til en samtale Ellemann havde med den hollandske fiskeriminister i december 2017. Her blev der under sidste fiskerirådsmøde i Bruxelles aftalt, at begge landes myndigheder sætter sig sammen i starten af 2018, for at finde en løsning.


Samtidig påpeger ministeren i sit læserbrev, at den gensidige adgang til hinandens farvande er og vil fortsæt være en central faktor for dansk og europæisk fiskeri. Indlægget slutter med en opfordring til Høgh-Sørensen om i fremtiden, at have bedre styr på de faktiske forhold, inden som ministeren beskriver dem, kommentarernee bliver for harske.


Større rød klud behøver Erik Høgh-Sørensen ikke


I en kommentar og et svar på ministerens læserbrev i Ringkøbing-Skjern Dagblad, skriver den nordjyske regionspolitiker, at netop at have styr på fakta, burde Fiskeriministeren selv prøve. Og her remser DF`eren en lang liste op, hvor der gives eksempler på netop fakta og konkrette episoder:


Ministeren hævder, at den danske fiskerikontrol er blevet bedre i sine kontroller af belgiske og hollandske bomtrawlere.  • Høgh-Sørensen svarer. Den påstand giver AIS-satellitovervågning ikke belæg for. Snarere ligner Ellemanns læserbrev en virkelighedsfjern skrivebordsøvelse lavet af topembedsmænd i København. Hertil kommer, at Fiskerikontrollen ofte er krakilsk og nidkær over for danske fiskere.


Dernæst falder det Ellemann for brystet, at Høgh-Sørensen kalder den danske fiskerikontrol for uduelig


  • -Sørensen svarer at den 14. november 2016 lavede den belgiske bomtrawler Z18 »Soetkin« en omvej på mindst 27 kilometer gennem den fredede »rødspættekasse« ud for Thyborøn. Fartøjet slukkede AISen, hvilket er smart, hvis man vil fiske ulovligt. Høgh-Sørensen anmeldte selv hurtigst muligt sagen til Fiskerikontrollen, som enten selv kunne have bemærket Z18 mistænkelige manøvrer eller i det mindste have grebet hurtigt ind efter regionspolitikerens anmeldelse. Men Fiskerikontrollen foretog sig intet, og det billede mener Høgh-Sørensen er generelt.


Ministeren skriver videre, at en udsmidning af de hollandske og belgiske vandaler skulle risikere at skade dansk fiskeri andre steder, som Norge og Storbritannien.  • I den forbindelse mener Høgh-Sørensen, at Ellemann skyder sig selv i foden, netop ved at henvise til blandt andet Norge. I Norge er de skadelige bomtrawl netop forbudt. Norge er ikke medlem af EU og kan derfor regulere sit fiskeri på en bæredygtig måde uden at skulle tage hensyn til EUs milliard-skadevoldere. Der er efter Høgh-Sørensens mening, heller ikke skyggen af dokumentation for ministerens påstand om, at en udsmidning af hollandske og belgiske bomtrawlere risikerer at skade danske fiskeres muligheder i britisk farvand. Snarere tværtimod efter Brexit.


Oveni lægger Høgh-Sørensen, at Ministeren kan have ret i, at det danske fiskeri efter gråtunger i Hollandsk farvand, helt sikkert vil blive udfordret, men det måles op mod de, som den nordjyske DF´er kalder, milliardstore ødelæggelser som bomtrawlerne har påført dansk natur og miljø samt fiskeriet gennem årtier i netop Høgh-Sørensens hjemegn, Nordjylland.


I svaret til Fiskeriminister Karen Ellemann, slutter Høgh-Sørensen atter af med en opfordring til at smide de hollandske og belgiske bomtrawlere ud af dansk farvand på hæk og albuer, uanset hvad EU ellers måtte sige.Kilde: PM fra Erik Høgh-Sørensen
FiskerForum.dk

VMS Group
Atlantic Fair 2019 - UK
Karstensens Skibsværft A/S
SeaMaster
Simrad a Kongsberg Company
Hanstholm Havns Olieforsyning
Hvide Sande Havn
Skibsforsikringen Frederikshavn
Gunnar Utbults Fiskekonsult
Øster Hurup Båd-& Garnhandel