3XJ Thyborøn Skibs & Motor A/S

CETA-Aftale giver danskerne billigere fisk og skaldyr

Udgivet af FiskerForum den 21-09-2017 · info@fiskerforum.dk

CETA-Aftale giver danskerne billigere fisk og skaldyr  Foto: Ét håndtryk for CETA-aftalen mellem Canada og EU

CETA-Aftale giver danskerne billigere fisk og skaldyr Foto: Ét håndtryk for CETA-aftalen mellem Canada og EU

EU's omdiskuterede handelsaftale med Canada kan give dansk milliardgevinst, vurderer Dansk Industri.

Den omstridte CETA-handelsaftale (Comprehensive Economic and Trade Agreement) mellem EU og Canada, der har været undervejs siden Prag-mødet i maj 2009, åbner potentielt for danske eksportmuligheder.


Med Ceta-aftalen, der stort set fjerner alle toldafgifter og andre restriktioner mellem EU og Canada, træder i kraft torsdag. Så ryger handelsbarrieren mellem to af verdens største økonomier. En aftale som kaldes den bedste og mest progressive nogensinde samt en milepæl i EU´s handelspolitik.


Et løft til Canada-eksporten med mindst 30 procent


DR Nyhederne har talt med underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen som forklarer, at aftalen både gælder fødevarer, tjenesteydelser og større offentlige opgaver. Han vurderer, at det vil løfte den danske eksport til Canada med minimum 30 procent og siger videre, at det vil gøre livet noget nemmere for danske virksomheder, som skal sælger deres varer på det kæmpestore canadiske marked. Et marked der alene sidste år omsatte danske varer og tjenesteydelser for 8,7 milliarder kroner.


Underdirektøren for DI forklarer videre, at danske forbrugere også vil nyde godt af aftalen. En aftale der vil gøre de canadiske varer i butikkerne billigere, som blandt andet fisk og skaldyr.


Med CETA-aftalen afsluttes syv års hårde forhandlinger, som undervejs blev blokeret af èn mindre belgisk region Vallonien, der under sidste fase af forhandlingerne, pludselig ville have ekstra sikkerhed for, at canadiske virksomheder ikke kunne sagsøge lande, der efterfølgende indførte regler for beskyttelse af miljø og sundhed. Den belgiske region måtte til sidst bøje sig, efter et større pres fra de øvrige EU-Lande.Kilde. DR.dk
FiskerForum.dk

Fiskerforum.com Media Info
VMS Group
Nordic Marine Oil A/S
Seatech
Bredgaard Bådeværft Aps
Quiksling - Water Rescue
Daconet
Gunnar Utbults Fiskekonsult
TSR Electronic
Gedhus Consult