Besøg vores mobil side
 .

Kæmpe-rejer til Danmark forarbejdes under kritisable forhold

Udgivet af FiskerForum den 26-10-2018 · info@fiskerforum.dk

Det er Danwatch, der i samarbejde med DR P1, har været i Vietnam, for at se på forholdene i en stor rejefabrik i Mekong-deltaet, hvor der fabrikeres og renses rejer til det danske marked. Produktionen sker under uhygiejniske forhold der gør arbejderne kronisk syge.

Ifølge Danwatch´s udsendte medarbejder pukler medarbejderne i ekstrem høj varme og luftfugtighed på fabrikkerne og oveni indånder de dampe fra kemikalier, der giver dem luftvejsbesvær og kroniske lidelser.


Oveni arbejdsforhold der af flere betegnes som ekstremt hårde, lange arbejdstider under nærmest umenneskelige forhold, stående og med løft af kasser på op til 100 kg, sammenholdt med alt for få pauser lagt ind, slider utroligt hårdt på medarbejderne. Det er ikke ualmindeligt at flere besvimer under arbejdet, udmattet og dehydreret, hvor langt flere ansatte i dette områdes reje- og fiskefabrikker end ellers, hvert måned indlægges på hospitalet.


Danwatch dokumenterede følgende:  • arbejderne på de vietnamesiske rejefabrikker arbejder mindst 11 timer om dagen, ofte 13 til 15 timer, i enkelte tilfælde helt op til 17 timer.

  • arbejderne udsættes for klorindampe, der giver dem luftvejsbesvær og arbejdspresset gør dem dehydrerede og udmattet.

  • ligeledes har Danwatch fundet ukontrolleret brug af antibiotika, som nærmest bliver hældt i rejerne, og hvor sygdomsudbrud er ude af kontrol.

  • Uhygiejniske forhold. Rejer tabt på gulvet samles op med tang, dyppes i ufortyndet klorin og lægges derefter tilbage på båndet. Velbekomme.


**Danskerne har indtil denne undersøgelse, importeret frosne rejer fra Vietnam i 2017 for 190 mio. kroner, svarende til ca. 2.500 tons og ændres der intet, ser importen også ud til at stige i indeværende år. **


Danwatch har forelagt deres observationer for vicedirektøren af brancheforeningen Vietnam Association of Seafood Exporters and Producers (VASEP). I et svar herfra skriver Le Hang fra VASEP, »VASEP har jævnlige besøg på fabrikkerne og de har noteret sig at arbejdsforholdene hos deres medlemmer lever strengt op til den relevante lovgivning, reguleringer og retningslinjerne for fisk- og skaldyrsproducenter,« Derudover understreger vicedirektøren, at virksomhederne har halvårlige sundhedstjek, og at kun trænet personel må håndtere klorin og kemikalier på fabrikkerne.


Det er tilsyneladende to helt forskellige verdener der beskrives her. Men mon ikke troværdigheden hos den uafhængige og prisbelønnet researchcenter Danwatch er størst. De laver journalistik i offentlighedens interesse, blandt andet gennem undersøgende journalistik, hvor de belyser og dokumenterer virksomheders, investorers og staters aktiviteter i henhold til gældende lovgivning, nationalt og internationalt.


Du kan støtte Danwatch´s arbejde ved at støtte dem økonomiskKilde: Danwatch
FiskerForum.dk


Kæmpe-rejer til Danmark forarbejdes under kritisable forhold - del gerne


© 2019 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 6022 0946 Cookie- og privatlivspolitik