Besøg vores mobil side
 .

Norske torskeopdrættere står med store udfordringer.

Udgivet af FiskerForum den 20-07-2012 · info@fiskerforum.dk

Torsken kan virke helt frisk udenpå, men ved en obduktion kan kan man finde store sygdomsforandringer ved den.

Torskeopdrættere kæmper med store udfordringer for torsk i opdræt, som blandt andet dækker over alt fra al for tidlig kønsmodning til andre livstruende sygdomme.

I en doktorafhandling af Mona Gjessing ved Norges Veterinærhøjskole, er flere sygdomstegn ved torsken blevet kortlagt og man har fundet vævsforandringer ved infektioner i torsken, som er anderledes end det man ellers ser ved laksefisk.

Specielt bakterien Francesella Noatunensis som giver sygdommen Francisellose, er en alvorlig trussel mod torskeopdrætterne og Mona Gjessing har gennemført smitteforsøg med denne bakterie for at studerer fiskens forandringer ved dette bakterieforsøg.

Forsøgene viste et overraskende resultat på fisk som ellers ikke umiddelbart virkede syge, fandt man alligevel i flere tilfælde en alvorlig betændelses tilstand i hjernen samt betændelse i øjnene hos fisken.

En lysmikroskopisk undersøgelse af vævet, som var taget ud i det sene stadie af sygdommen, hos fisk som havde fået vaccine hjælpestof eller som var smittet af bakterier og svamp. Viste sygdomsforandringer som havde sammenlignelige lighedstegn med betændelses celler. Årsagen til forandringerne kunne derfor enten stamme fra vaccine hjælpestoffet, bakterierne eller svampeinfektionen.

Hvis vores undersøgelser holder stik, som meget tyder på, kan det forklare hvorfor ellers sunde og raske fisk, er syge, uden at vise ydre tegn på det,” slutter Mona Gjessing.

Kilde: Forskning.no
FiskerForum.comSyntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia