Besøg vores mobil side
 .

1200 tons ørreder flyttes med 14 tons nye geder

Udgivet af FiskerForum den 05-01-2013 · info@fiskerforum.dk

Det lyder som det rene volapyk, men èn Midtjysk dambruger vil mere end fordoble produktionen af ørreder og det kræver opdatering af maskinparken og derfor sætter han ”geder” til at flytte ørreder.

Det er ikke gedder, men geder, der skal til, hvis man som midtjysk dambruger både har visioner og ambitioner. Derfor indgår to helt nyindkøbte gummigeder som væsentlige elementer, når Jarl Jørgensen går i gang med at øge sin årlige produktion fra cirka 500 tons fisk til i første omgang 800 og siden 1200 tons.

- Vi bygger i etaper. Om der går to, fem eller seks år, er ikke afgørende. Pengene skal følge med, når vi gør noget. Derfor bruger jeg nok lidt længere tid, end andre måske ville gøre. Og jeg gør det selv, forklarer Jarl Jørgensen, som i 2013 har været dambruger i 25 år. Det var i 1988, han købte Funderholme Dambrug få kilometer sydvest for Silkeborg.

- Jeg forsøger at undgå stor gæld ved byggeri og udvidelser af dambruget. Derfor har jeg ingen entreprenør inde over projekterne. Det er noget, vi selv går og klarer. Sidste år købte jeg en 18 tons Komatsu gravemaskine, simpelthen fordi vi har meget byggeri. Nu har jeg så været omkring Scantruck for at købe to nye Komatsu WA100M gummihjulslæssere, som vi både bruger i forbindelse med byggeri og i det daglige arbejde med fiskene, siger Jarl Jørgensen.

- Med de nye gummigeder kan vi flytte vore fisketanke med et tons fisk ad gangen . I gamle dage tog vi fiskene op med ketcher. I dag klarer vi det med gravemaskiner og kan løfte 200 kilo op i et bassin ad gangen. Fra bassinet ryger ørrederne i sortere-maskinen og derfra videre ud i betonbassiner, hvor de så er klar til, at lastbiler kommer og henter dem, fortæller Jarl Jørgensen.

- Med planerne om at øge produktionen kraftigt, har vi behov for at opdatere maskinparken og få ekstra power. I det daglige er vi tre mand til at klare arbejdet på dambruget, og derfor skal der også maskinkraft til.

- Vi er nødt til at være hamrende effektive, hvis vi vil drive dambrug i dag. Vi får faktisk det samme for fiskene i dag som for 25 år siden. Fiskefoderet er bare stedet fra 4 til 10 kroner pr. kilo, siger Jarl Jørgensen.

- Vand og fisk har altid interesseret mig. Egentlig læste jeg til civiløkonom. Så blev dambruget her til salg, og mine forældre havde mulighed for at hjælpe mig i gang. Siden har det handlet om produktion af ørreder. Vi laver put-and-take fisk til syv-otte steder, mange af fiskene afsætter vi til fabrikker, og nogle går til eksport og køres til Tyskland, fortæller den midtjyske dambrugsejer.

Kilde: Scantruck
FiskerForum.com

Syntes du om artiklen - så huske at like den på Facebook - så dine venner også får mulighed for at læse den.


© 2018 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 9731 1946 Cookie- og privatlivspolitik

FiskerForum er drevet af Apollomedia