Besøg vores mobil side
 .

Forum: Ordet er frit ..

Her er ordet frit, kom med din mening.

Emne:Tobisfiskeri
Navn:Preben E. Noer
Dato:21-05-2015  13:33


Ørerne falder af mig.
Ørerne var ved at falde af mig i morges, da jeg snuldrede rundt om havnen på vej på arbejde, og det forlød i radioen, at nu var tobisfiskeriet stoppet, da den tildelte kvote var opfisket. Men det var den tildelte kvote i det område af Doggerbanke, hvor biologerne altså mente, at fiskeriet ikke kunne tåle et større tryk. I et andet område var der en væsentlig større kvote, men der viste de professionelle fiskere, at der ikke var rigelig af dem i år. Fisken skal jo tages der, hvor den nu engang optræder
Det er et smukt syn i disse dage, at se de store trawlere kommer dybt lastede ind efter få dages fiskeri med økologiske ressourcer til en hungrig industri. Men hvor er det samtidig frustrerende at erkende, at det måske var årets sidste tobisfangst for disse både. Alle, der har prøvet at være med i dette fantastiske fiskeri bare få år, ved jo pr. tradition, at når man nærmer sig St. Hans forsvinder tobissen for i år, og den dukker ikke op igen før næste år. Det gælder derfor om at få så meget som muligt ud af forekomsterne, så længe tid er.
Og hvad kan dette rod så skyldes?
Da kan jeg igen ikke lade være med at huske på de vise ord, en tidligere fiskeriforeningsformand fra Hirtshals sagde tid mig engang til en generalforsamling, at han havde så bittert fortrudt, at han dengang i 1972 var med til at stemme Danmark ind i EF fra 1. januar 1973 i den faste tro på, at et fælles hav med frit fiskeri var lige nøjagtig det, den rejselystne danske flåde havde brug for.
Men hvad skete efterfølgende? Ja, så kom politikere, bureaukrater, biologer til, hvis bedste anbefaling var, at de havde en eller anden højere uddannelse fra et universitet som Can Polit., Can Mag., Can Psych. osv. Og et eller andet KUNNE de vel, men det havde bare ikke noget med fiskeri at gøre.
For lidt senere kom vi til at stifte bekendtskab med begreber som nationale fiskerizoner, FKA, IOK, bifangstregler og discardforbud, så man var helt sikker på, at mavesyren ville skvulpe godt rundt i fiskernes maver. Man fik nærmest fornemmelsen af, at Systemet troede, at fiskerne ønskede at skære den gren over, de selv sad på. Men det var ingenlunde tilfældet. De skulle faktisk leve af det.
Alt kunne faktisk være så godt i dansk fiskeri, hvis Systemet blot ville indse at lade de folk bestemme, der virkelig havde forstand på havets forhold. Og som jeg før har sagt:
GIVE RETTEN TIL HAVET TILBAGE TIL FISKERNE.
Venlig hilsen
Preben E. Noer.
Thyborøn.


Besvar


Svar:

© 2019 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.com • info@fiskerforum.com • Tlf +45 6022 0946 Cookie- og privatlivspolitik