Besøg vores mobil side
 .

Forum: Ordet er frit ..

Her er ordet frit, kom med din mening.

Emne:yngre fisker.
Navn:morten kirkedal
Dato:05-10-2008  21:02


Yngre fisker.


Jeg er en af de fiskere i danmark som kaldes yngre fisker, vi er 21 stykker som er blevet godkendt efter reglerne omkring FKA-FE ordningen.

Nu er det jeg gerne vil rejse en debat omkring yngre fiskere og deres vilkår som fisker under dette fine nye system som vi alle sammen blev prakket på da man lavede FKA.

Jeg har ikke mødt mange nye eller gamle fiskere som er særligt positive over for det nye system, den gamle etableret fisker mener at de er blevet snydt for kvote andele i forhold til deres historiske rettigheder.
Og nogle af vi unge mener at vi er blevet en form for gidsler i systemet fordi det er blevet umuligt at forrente den investering som der kræves under de nye tider i dansk fiskeri.

Man lavede en ordning til yngre fiskere som gerne ville i gang med en tilværelse som selvstændig under det nye system.
Der er nogle krav som man skal opfylde for at komme i betragtning til en status som yngre fisker. (de kan læses på ministeriets hjemmesidde.)

Reglerne er lavet af en eller anden akademisk tremmekalv.
( en akademisk tremmekalv er en person som er sat til at lave et regelsæt som ikke er praktisk anvendeligt, men har den rigtige ordlyd juridisk.)

Det er ikke muligt at søge en forhåndsgodkendelse som yngre fisker.
Heller ikke selv om man opfylder alle krav som stilles.
Nej man skal købe sig et fartøj for at kunne søge.

Når man så kikker på fartøj kikker man så efter noget som passer til pengepungen når der nu også skal indkøbes en form for rettigheder til at starte for.

Der skal man så også passe på,for man må ikke købe sit fartøj for nyt eller for gammelt, da det så spænder ben længere henne i forløbet som nystartet fisker.

For mit eget vedkomnede betød dette at jeg fik købt mit fartøj ca. 14 dage for tidligt, og fartøjet 14år for gammelt.
For jeg havde nemlig haft mit fartøj i 16 dage for meget til at opfylde kravene til at kunne søge om økonomisk start hjælp.
Mit fartøj var også for gammelt da reglerne endeligt kom frem i deres endelige ordlyd.
Da jeg købte min kutter kunne jeg godt se at muligheden for at søge økonomisk støtte ville komme, og der var ikke nogle af de akademiske tremmekalve som kunne fortælle mig noget omkring kravene til denne ordning.
Men jeg handlede efter fornuften ud fra hvad jeg kunne få oplyst i direktoratet samt ministeriet.

Det blev så en dyr fornøjelse da jeg mistede retten til en økonomisk støtte på ca.370.000kr.
Men det var der ikke noget at gøre ved, fik jeg som besked da jeg ringede rundt for at tale min sag ved de personer som jeg søgte rådgivning hos inden mit køb af fartøj.

Efter de sidste papirer kom på plads omkring slutningen af april.
(jeg købte min kutter den 16. januar.)
fik jeg så også min låne FKA præsenteret på et stykke papir. Ca.670kg torsk i skagerak. Ca.2300kg rødspætte i skagerak. Ca.680kg hummer i skagerak.
Og lige så ubetydelige mægter på alle andre arter til konsum brug.
Der var ligeså ubrugelige mængder til rådighed i alle de andre farvande.

Hvis dette er vilkårene som man vil lokke yngre fiskere til under kan jeg godt forstå vi ikke er flere som tør tage springet.

Jeg vil til sidst også lige rette en advarsel til andre unge mennesker som har drømmen.
Lad være med at prøve. Det er umuligt at få økonomi i dansk fiskeri som det er lige nu.
I kommer til at betale ca.15 % mere for jeres rettigheder end i kommer til at kunne forrente.
Udgiften til leje af fisk samt diesel og renter gør at det er næsten umuligt fra starten hvis i også skal have til en husleje ved siden af.


Med venlig hilsen.

Morten Kirkedal.

HG 357.


Besvar


Svar:

© 2019 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.com • info@fiskerforum.com • Tlf +45 6022 0946 Cookie- og privatlivspolitik